SePoarta.ro - Sanatate, medicina

 

INSOMNIA - PROBLEME MEDICALE
CE CAUZEAZA INSOMNIA

Desi somnul este o parte esentiala a vietii noastre, pentru multe persoane somnul este o adevarata problema. Insomnia este cea mai cunoscuta disfunctie legata de odihna, include imposibilitatea de a adormi, trezirea des in timpul noptii, trezirea mult prea devreme fara ca organismul sa se fi odihnit sau pur si simplu trezirea dupa un somn greu prin care simtim ca nu ne-am odihnit suficient si nu suntem capabili sa incepem o noua zi de munca.

Aproape fiecare avem cateodata insomnie, dar poate fi si o problema cronica cu un impact major asupra activitatii nostre de zi cu zi. Te poate face sa te simti iritat,  imposibilitate de concentrare, nervozitate ridicata si mai ales creste riscul de accident facandu-te sa adormi in timpul zilei, in timpul unei anumite activitati sau cand iti conduci masina, duce chiar si la agravarea problemelor medicale pe care le ai si poate determina aparitia unora noi. Insomnia trebuie sa invatam sa o ignoram sau sa o tratam, in primu rand trebuie sa stii ca ti-o poti vindeca chiar si singur acasa sau sa apelezi la multitudinea de terapii si medicamente eficiente ce te pot ajuta.
Creierul nostru are un ceas intern care ne controleaza ritmul zilnic, zone ale creierul ne transmit cand este timpul sa ne odihnim (hipotalamusul). La persoanele ce sufera de insomnie, aceste zone sunt mult mai active in timpul somnului decat la restul .

Cauze

Insomnia poate fi o disfunctie independenta sau poate fi cauza unor alte boli de care suferim, de la durere cronica pana la depresie. Multe dintre medicamentele care ne sunt prescrise ne pot produce insomnie (contraceptivele orale, antidepresivele, diureticele, anumite suplimente nutritive, medicamentele ce determina scaderea colesterolului, cofeina … etc.)
Stresul, provocat de un eveniment major din viata noastra, o pierdere a unei persoane dragi, o casnicie destramata, un schimb de slujba, un examen, poate duce de asemenea la insomnie. Poate fi determinata si de adormirea intr-un loc nou, necunoscut sau o camera de hotel. In aceste conditii, temporare, insomnia dispare si cu timpul revenim la obisnuitele noastre.

Ce ne mai poate provoca insomnie:

  1. in zgomot puternic, lumini puternice, temperaturi extreme (prea cald sau prea rece) in camera in care adormim;
  2. un partener de camera mai zgomotos sau un pat neconfortabil;
  3. membrii ai familiei care se trezesc in timpul noptii (in special copiii);
  4. mutarea intr-o zona cu o altitudine ridicata;
  5. consumul de cofeina, alcool sau tutun inainte de a adormi;
  6. exercitii mentale sau fizice inainte de a adormi;
  7. schimbari frecvente de fus orar sau schimbarea des a orei de culcare;
  8. adormiri frecvente in timpul zilei;
  9. petrecerea unui timp indelungat in pat facand temele sau uitandu-ne la televizor.

Stresul cauzat de insomnie se poate transforma intr-o problema cronica.  O persoana ce are greutati in a adormi, isi va face probleme si mai mari incercand sa adoarma, poate deveni extrem de tensionata din aceasta cauza. Astfel, creste anxietatea privind imposibilitatea de a adormi si se creaza un cerc vicios.

  • Insomnia

Probleme medicale ce cauzeaza insomnia

Insomnia este de cele mai multe ori un simptom al altor probleme medicale. De exemplu primu simptom al unei depresii majore, poate fi insomnia. Persoanele cu tuburare bipolara, anxietate sau alte probleme psihice sufera, din pacate, si de insomnie; persoanele ce sufera de boli ce le cauzeaza dureri puternice, de asemenea sufera de insomnie, similar boli ce determina mancarimi exesive nu permit sa adormim.  

Pacientii cu Alzheimer au si probleme cu somnul, multi dintre acestia sufera de sindromul “sundown” – devenind confuzi si agitati atunci cand apune soarele, aceasta continua in timpul noptii si nu pot sa adoarma. Simptomele Parkinsonului, ii face pe cei ce sufera de acest sindrom sa se trezeasca foarte des in timpul noptii, mai ales ca medicamentatia acestei boli provoaca insomnie; pacientii ce fac dializa sufera de aceleasi probleme. Daca ai o boala cronica si ai si probleme cu somnul cel mai indicat este sa iti consulti medicul personal pentru a te ajuta, sau cere sfatul unui specialist.

In disfunctiile cardiace, ceasul intern ce controleaza cand trebuie sa adormim si cand sa ne trezim este alterat. De asemenea pacientii cu probleme de respiratie, se trezesc des in timpul noptii si este posibil nici sa nu isi aminteasca cand si daca s-au trezit. De stiut este ca medicamentele pe care le folosim pentru a ne trata de bolilele de care suferim de pot cauza insomnie (determina agitatie si imposibilitatea de a adormi), mai ales daca le luam seara. Nu opri niciodata un tratament, chiar daca ai inregistrat o astfel de disfunctie fara a consulta medicul

 

Cosmobeauty Exhibition 2010

Sex-Magazine.ro - Sex | Relatii | Pozitii sexuale | Sexualitate | Dragoste | Pasiune | Tabu

Magazin de jucarii pentru copii

Ghid de distractie online

Sex-Magazine.ro - Sex | Relatii | Pozitii sexuale | Sexualitate | Dragoste | Pasiune | Tabu